Ο πρώτος ΓΓ του ΚΚΕ Γιάννης Κορδάτος γράφει για την δολοφονία του Ίωνος Δραγούμη

31st Jul 2020

Ο πρώτος ΓΓ του ΚΚΕ Γιάννης Κορδάτος γράφει για την δολοφονία του Ίωνος Δραγούμη

Ο Γιάννης Κορδάτος, μαρξιστής ιστορικός, κοινωνιολόγος, νομικός, διετέλεσε μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος Ελλάδος (ΣΕΚΕ), μετέπειτα Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος (ΚΚΕ) του οποίου και κατόπιν εξελέγη Γενικός Γραμματέας. Για την δολοφονία του Ίωνος Δραγούμη, έγραψε:

"Η αστική μας τάξη πρέπει να κλάψει ειλικρινά την τραγική δολοφονία του Ίωνα Δραγούμη (Ίδα).

Έχασε έναν πολιτικό της από τους πιο διαλεχτούς, τίμιους και ηθικούς. Ο αντιπολιτευόμενος αστικός κόσμος ίσως έχασε το μόνο πολιτικό άντρα που μπορούσε με τα ηθικά και πνευματικά του προσόντα ν’ αντικρύσει και να πολεμήσει τη βενιζελική ιδεολογία. Ο τραγικός του θάνατος αφαιρεί από την αστική αντιπολίτεψη το σημαντικώτερό της παράγοντα και κλονίζει την Κυβέρνηση στο «φιλελευτερισμό» της, που με την τελευταία αυτή πράξη των οργάνων της –μαζί με τόσες άλλες- ξεσκεπάζεται και στο Εξωτερικό ακόμα. (...)

Τον πρωθυπουργό Βενιζέλο τονέ μισούσε σαν πολιτικό. Το πήρε κατάκαρδα γιατί ο Β. με ξένη δύναμη επιβλήθηκε αυτός κ’ η πολιτική του. Το λογάριαζε πολύ που συνταγματικές ελευτερίες τσαλαπατηθήκανε από τους Βενιζελικούς. Εχαραχτήριζε πολύ άσκημα τους Βενιζελικούς κοινωνιολόγους που κολλήσανε στο βενιζελικό καθεστώς, και σε ωρισμένες κρίσιμες στιγμές εσωτερικής οξύτητας δε βγάλανε κραυγή διαμαρτυρίας".

*Απόσπασμα από το έργο: "Ίων Δραγούμης | Κείμενα", Πρόλογος-Επιμέλεια: Ιωάννης Νασιούλας, Εκδόσεις Ελληνική Πρωτοπορία, 2018. Διαθέσιμο στο www.grecobooks.com