Sale

Έτσι μεθόδευσαν οι Βρετανοί το αντάρτικο του ΚΚΕ στην Ελλάδα | Ιωάννης Νασιούλας

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ
€24.38 €17.07
Current Stock:
Adding to cart… The item has been added

Θα το βρείτε μόνο στο www.grecobooks.com

Η απόπειρα επικυριαρχίας του ΚΚΕ στην Ελλάδα της γερμανικής, ιταλικής και βουλγαρικής κατοχής και η οργανωμένη έφοδος για την κατάληψη της εξουσίας στην Ελλάδα της απελευθέρωσης, μεθοδεύθηκε εξ αρχής από έναν κλειστό κύκλο εξουσίας υπό τον τότε Πρωθυπουργό της Μεγάλης Βρετανίας Ουίνστων Τσώρτσιλ.

Ενεργώντας με απόλυτη μυστικότητα και αντίθετα στην επίσημη κρατική πολιτική της Μεγάλης Βρετανίας, ο Τσώρτσιλ και οι άνθρωποί του επεδίωξαν την επιβολή ενός καθεστώτος στην Ελλάδα που θα ήταν «μια ωχρώς ερυθρά υπόθεσις, κατά τον τύπον του αγγλικού σοσιαλισμού», αντίστοιχη με το καθεστώς του Τίτο στην Γιουγκοσλαβία.

Το «σοσιαλιστικό» καθεστώς υπό το ΚΚΕ θα υπαγόταν στην σφαίρα επιρροής της Μεγάλης Βρετανίας και θα ήταν ανεξάρτητο από την Σοβιετική Ένωση, κατά τις πρόνοιες των πρώιμων μυστικών βρετανο-σοβιετικών συμφωνιών και της διαρρύθμισης που ακολούθησε στην Γιάλτα.

Κύριος επιχειρησιακός βραχίονας της στρατηγικής αυτής ήταν η Political Warfare Executive, η Υπηρεσία Πολιτικού Πολέμου, "κόρη" της "μαμάς" SOE, της Υπηρεσίας Ειδικών Επιχειρήσεων (Special Operations Executive).

Βασική πηγή για την συγγραφή αυτού του βιβλίου του Ιωάννη Νασιούλα αποτέλεσε το υλικό που σώζεται στα Εθνικά Αρχεία της Μεγάλης Βρετανίας στο Kew του Λονδίνου και ιδίως τα 559 αρχεία και φάκελοι που αφορούν στην Υπηρεσία Πολιτικού Πολέμου. Πρόκειται κυρίως για υλικό του αρχηγείου της SOE στο Λονδίνο.

Η SOE ήταν αρχικώς υπεύθυνη για το φτιάξιμο της φωλιάς των βασιλίσκων του ΕΑΜ στην Ελλάδα». (Winston Churchill)

«Οι Σοβιετικοί απλώς άραξαν και παρακολουθούσαν εμάς να κάνουμε την δική τους δουλειά». (Υπόμνημα του Foreign Office, Ιούνιος 1944)

«Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι η απάντησή μας στη μάστιγα της τρομοκρατίας διακυβεύεται από αυτό που κάναμε μέσω της SOE. Η αιτιολόγηση ... Το ότι δεν είχαμε άλλα μέσα για να αντισταθούμε στον εχθρό ... είναι ακριβώς το επιχείρημα που χρησιμοποιήθηκε από τις Ερυθρές Ταξιαρχίες, τη συμμορία Baader-Meinhoff, το PFLP, τον IRA και κάθε άλλη κάπως αρθρωμένη τρομοκρατική οργάνωση στην γη. Μάταιο να υποστηρίξουμε ότι ήμασταν δημοκρατία και ο Χίτλερ τύραννος. Τα μέσα σπιλώνουν τους σκοπούς. Η SOE σπίλωσε τη Βρετανία». (John Desmond Patrick Keegan)

Έτσι μεθόδευσαν οι Βρετανοί το αντάρτικο του ΚΚΕ στην Ελλάδα. Ιωάννης Νασιούλας. Εκδόσεις Ελληνική Πρωτοπορία, 2022. Σελ. 330. ISBN: 978-618-5383-44-2

Ο συγγραφέας

Ο Ιωάννης Νασιούλας είναι Διδάκτωρ Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Εμπειρογνώμων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Διευθυντής του Ινστιτούτου Κοινωνικής Οικονομίας.

Είναι επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης “Ιωάννης Νασιούλας – Νέα Αρχή για την Θεσσαλονίκη”, Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Θεσσαλονίκης και υποψήφιος Δήμαρχος Θεσσαλονίκης στις εκλογές του Οκτωβρίου 2023. 

Είναι παντρεμένος με την Βασιλική Τσιώνη-Νασιούλα και έχουν μία κόρη, την Σοφία και έναν γιο, τον Κωνσταντίνο. Υπηρέτησε την στρατιωτική του θητεία στην Ελληνική Δύναμη Κύπρου (ΕΛΔΥΚ).

*Ακολουθήστε τον Ιωάννη Νασιούλα στο FACEBOOK

*Εγγραφείτε δωρεάν στο κανάλι του Ιωάννη Νασιούλα στο YOUTUBE